Διεθνή
Γραμματοσειρά

Μία σχετικώς μικρή διαμαρτυρία στις 28 Δεκεμβρίου στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πυροδότησε ένα κύμα αυθόρμητων φαινομενικά διαδηλώσεων, που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Τα αρχικά συνθήματα "Θάνατος στον Ροχάνι" σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε συνθήματα που στόχευαν στα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως "Θάνατος στον δικτάτορα" και αναφέρονταν στον πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα, σε διαμαρτυρία κυρίως κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο απολογισμός των ταραχών είναι 21 νεκροί, σύμφωνα με τις Αρχές, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές. Πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 30.

 

Εν τω μεταξύ ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με πηγές, έχει φυγαδεύσει τα μέλη της οικογένειάς του στην Τουρκία, για να βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον και μακριά από κινδύνους που θα μπορούσαν να τα απειλήσουν. Μάλιστα η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της πλευράς του Χαμενεΐ που στηρίζεται και το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα "Φρουροί της Επανάστασης" και του μετριοπαθούς προέδρου Ροχανί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με πηγές, έχει φυγαδεύσει τα μέλη της οικογένειάς του στην ΤουρκίαΟι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στο Ιράν μετά το κίνημα αμφισβήτησης που είχε ξεσπάσει κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, το 2009. Εκτός όμως από τα θύματα τις μέρες των ταραχών έγιναν και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι πόλεις στις οποίες έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις και ταραχές υπολογίζονται σε 29, δείχνοντας τις διαστάσεις που έχει πάρει το κύμα αντίδρασης στη χώρα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσχερειών, που συνταράσσουν το Ιράν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

«Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε και δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης και τους Μουτζαχεντίν του Λαού», πρόσθεσε. Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν».

«Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν», σημείωσε ο Ιρανός αξιωματικός.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρμαχοι της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν τις «ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο στο Ισφαχάν και το Μασχάντ υπέρ της κυβέρνησης και κατά των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ το πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρει ότι τρία μέλη των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ.

Οι τρεις σκοτώθηκαν «σε μια μάχη με αντιεπαναστατικά στοιχεία», υπογράμμισε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει αν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

 

zougla

 

Ο Καιρός

Kalamae Greece Cloudy, 17 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:43 am   |   Sunset: 6:49 pm
74%     6.4 km/h     33.220 bar
Forecast
Παρ Low: 17 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 24 °C
Κυρ Low: 14 °C High: 20 °C
Δευ Low: 14 °C High: 20 °C
Τρι Low: 13 °C High: 17 °C
Τετ Low: 12 °C High: 20 °C
Πεμ Low: 12 °C High: 18 °C
Παρ Low: 10 °C High: 18 °C
Σαβ Low: 11 °C High: 17 °C
Κυρ Low: 11 °C High: 19 °C