Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από το φετινό υπερπλεόνασμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εξοικονόμηση δαπανών.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη διετία τα «αντίμετρα» για την εξισορρόπηση μνημονιακών μέτρων της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές.

Στα αντίμετρα περιλαμβάνονται κοινωνικές παροχές 1% του ΑΕΠ το 2019 και φορολογικές ελαφρύνσεις ανάλογου ύψους (1% του ΑΕΠ) το 2020. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή», σημείωσε o κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης που αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, είπε ότι το 2016 είχαμε εκπληκτική υπεραπόδοση στα έσοδα, κι αυτό βοήθησε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας. «Τώρα η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους. Θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα».

Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Τόνισε όμως ότι για να οικοδομήσουμε μια προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων. «Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με μεταρρυθμίσεις και με ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι. Γι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα, ώστε να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Όμως τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση δεν την είχε η κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Υπήρξε διαφωνία των εταίρων και πιέσεις για μέτρα πέρα από τη συμφωνία.
«Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», τόνισε.
Αυτό το εκτιμούν οι εταίροι, υποστήριξε o πρωθυπουργός και δήλωσε αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο ζήτημα του χρέους και της ελάφρυνσης του. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και μπαίνει πλαφόν στις δαπ΄νες εξυπηρέτησης του.

Όπως είπε, αυτό χαιρετίστηκε από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και την επιτυχή επάνοδο της χώρας στις αγορές με έκδοση ομολόγου.

sofokleousin