Ελλάδα
Γραμματοσειρά

«Το αποτέλεσμα θα είναι σε άμεση συνάρτηση από το πόσοι θα ψηφίσουν». Μ' αυτά τα λόγια, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνόψισε την κατάσταση που διαμορφώνεται εν όψει του α' γύρου για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο πρώτος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου και οι δύο πρώτοι υποψήφιοι θα δώσουν, την επόμενη Κυριακή, την τελική μάχη για τον κεντροαριστερό θώκο.

Πολιτικό ζήτημα η ηλεκτρονική ψηφοφορία
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αν είναι σχετικά μικρός ο αριθμός των συμμετεχόντων στην απευθείας εκλογή, ευνοούνται οι υποψήφιοι που έχουν τον πιο ισχυρό μηχανισμό, δηλαδή η Φ. Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης. Η κ. Γεννηματά έχει το μεγάλο ατού να ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης έχει την «προίκα» των 100.000 σταυρών που πήρε στις ευρωεκλογές καθώς και τη (φερόμενη) υποστήριξη τουΕυάγγελου Βενιζέλου.

Γνωρίζοντας ότι ένα μικρό σχετικά εκλογικό σώμα ελέγχεται πιο εύκολα από όσους έχουν ήδη οργανωμένο στελεχιακό δυναμικό, οι υπόλοιποι υποψήφιοι, με προεξάρχοντες τους Γ. Καμίνη καιΣτ. Θεοδωράκη, επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στη διαδικασία. Γι’ αυτό επιμένουν πολύ στο να δοθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου μέσω διαδικτύου. Για τους κ. Καμίνη και Θεοδωράκη η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Ωστόσο, η πλευρά της κ. Γεννηματά εγείρει το ζήτημα της εξασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας, ζητώντας να προηγηθεί της ψηφοφορίας η αυτοπρόσωπη εγγραφή των εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους. Προκειμένου να λύσει τον... διαδικτυακό γόρδιο δεσμό, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογία η οποία οργανώνει την ψηφοφορία, απέστειλε επιστολή στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ρωτώντας αν μπορούν να εγγυηθούν το αδιάβλητο της εκλογικής ψηφοφορίας.

Παιχνίδι για "4"
Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας και οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις για την εκλογή της Κεντροαριστεράς. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δημοσκοπήσεις για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι από τη φύση τους οριακές, αφού το εκλογικό σώμα είναι ακόμα απροσδιόριστο. Εντούτοις, έχει τη σημασία του ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η εκλογική διαδικασία της Κεντροαριστεράς εξελίσσεται σε παιχνίδι για "4", δηλαδή για τη Φ. Γεννηματά (που έχει το προβάδισμα και θεωρείται σίγουρη για τον δεύτερο γύρο), τον Γ. Καμίνη, τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Στ. Θεοδωράκη. Όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Κεντροαριστεράς εκτιμούν ότι αν η κ. Γεννηματά δεν εξασφαλίσει διαφορά ασφαλείας στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, αφού αναμένεται συσπείρωση των υπόλοιπων υποψηφίων γύρω από τον αντίπαλό της.

cnn

Ο Καιρός

Kalamae Greece Mostly Cloud (night), 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:12 am   |   Sunset: 8:54 pm
76%     6.4 km/h     33.051 bar
Forecast
Τρι Low: 19 °C High: 25 °C
Τετ Low: 20 °C High: 26 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 24 °C
Παρ Low: 19 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 26 °C
Κυρ Low: 17 °C High: 25 °C
Δευ Low: 17 °C High: 23 °C
Τρι Low: 17 °C High: 26 °C
Τετ Low: 17 °C High: 26 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 28 °C