Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Στο έλεος της κακοκαιρίας παραδόθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η δυτική Αττική και το ενδιαφέρον στρέφεται στις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν προσεχώς, καθώς εκτιμάται πως ανάλογα φαινόμενα θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος στις ήδη βαριά πληγείσες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η χθεσινή κακοκαιρία αποκάλυψε με τον πιο επώδυνο τρόπο την προχειρότητα των κατασκευών, τις ελλιπείς δομές και τα ελαττωματικά δημόσια έργα της ευρύτερης περιοχής της Δ. ΑττικήςΗ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ήδη προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο για τις άσχημες καιρικές συνθήκες, με έντονες βροχοπτώσεις, σφοδρούς ανέμους, ακόμη και χαλαζοπτώσεις, που θα έπλητταν τόσο την Αττική όσο και επαρχιακές πόλεις.

Η χθεσινή κακοκαιρία αποκάλυψε με τον πιο επώδυνο τρόπο την προχειρότητα των κατασκευών, τις ελλιπείς δομές και τα ελαττωματικά δημόσια έργα της Μάνδρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δ. Αττικής.

Το σκηνικό του καιρού, όπως προβλέπεται, θα είναι ανάλογο σήμερα και αύριο, την ώρα που ήδη στη Μάνδρα Αττικής σημειώνεται νέα βροχόπτωση.

Σταδιακά τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν ανατολικότερα και να γενικευτούν σε δύο φάσεις, στη δεύτερη εκ των οποίων οι βροχές και οι καταιγίδες φαίνεται ότι θα αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα.

Η υποτροπή αυτή του καιρού στην πρωτεύουσα τοποθετείται κυρίως στο δεύτερο μισό της ημέρας, περίπου τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται γενικευμένη κακοκαιρία στον Νομό Αττικής με παροδικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια του νομού.

Aναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης σε όλη την Ελλάδα

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ: Κακοκαιρία πιθανώς έντονη αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα Ιόνια νησιά, με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Ωστόσο, γρήγορα θα εξασθενήσουν και δεν αποκλείονται και ανοίγματα στο κεντρικό Ιόνιο το μεσημέρι. Πιθανώς βροχές να συνεχίσουν να απασχολούν την Κέρκυρα μέχρι το απόγευμα, ενώ κι εκεί στη συνέχεια ο καιρός θα ανοίξει. Το βράδυ αναμένεται νέα έναρξη των φαινομένων, αυτήν τη φορά όμως από τα νότια τμήματα. Το νοτιοανατολικό ρεύμα θα διατηρηθεί στα 4-6 μποφόρ, ενώ δείχνει να ενισχύεται από τις βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Από τις πρωινές ώρες προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά, τις πρωινές ώρες, στο Ιόνιο έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα δυτικά τμήματα το πρωί, σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι (πιθανή επιμονή των φαινομένων στα ορεινότερα) και νέες βροχές ξανά από τις δυτικότερες περιοχές αργά το βράδυ. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ (τοπικά και 6 στα πιο παραθαλάσσια) με τάση ενίσχυσης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Ανατολική: Ήδη πριν ξημερώσει, μέτωπο εκ δυσμάς θα πλησιάζει και ταχέως θα επηρεάσει τον Νομό Λακωνίας με καταιγίδες, κατά περιόδους ισχυρές, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα αυτής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το μέτωπο θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά, οπότε και θα σαρώσει και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με λιγότερο όμως ισχυρά φαινόμενα. Το βράδυ, νέα διαταραχή περίπου στο ύψος του Αργολικού Κόλπου θα προκαλέσει μπόρες ή τοπικές καταιγίδες στην περιοχή. Τα φαινόμενα θα επεκτείνονται έως τον Νομό Κορινθίας, ενώ περισσότερο έντονα θα επηρεάζουν παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 4-5 μποφόρ. Στον Αργολικό Κόλπο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 18 έως 20 βαθμούς. Σε ημιορεινά τμήματα, κυρίως της Αρκαδίας και της Κορινθίας, οι τιμές θα είναι κατά 4-6 βαθμούς χαμηλότερες.


ΣΤΕΡΕΑ:

Δυτική: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς στα δυτικά παραθαλάσσια τοπικά ισχυρές, κατά τις πρωινές ώρες. Περιορισμός των φαινομένων και μερική εξασθένησή τους στη συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νοτιοανατολικά με εντάσεις στα 3-4 μποφόρ, τοπικά και 5 στα παράκτια τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Κεντρική και Ανατολική (πλην Αττικής): Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού, με πυκνό στρώμα νεφώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Βροχοπτώσεις θα σημειώνονται κατά περιόδους, κυρίως στους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες μέτριας έντασης. Η ορατότητα κατά περιόδους θα είναι περιορισμένη, κυρίως στη Φθιώτιδα, όπου θα σημειωθεί και ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ, με προοδευτική εξασθένιση στο δεύτερο μισό της ημέρας. Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 18 έως 20 βαθμούς. Στα ημιορεινά τμήματα το θερμόμετρο θα δείχνει 3-5 βαθμούς χαμηλότερες τιμές.

Εύβοια: Νεφελώδης καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αναμένονται δύο διαφορετικά κύματα καταιγίδων, το πρώτο τις πρωινές- μεσημβρινές ώρες και το δεύτερο από το απόγευμα και μετά. Στο πρώτο κύμα θα επηρεαστούν περισσότερο τα βόρεια/κεντρικά τμήματα του νησιού και στο δεύτερο τα νότια και ανατολικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20oC.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με τη Μακεδονία χωρισμένη στα δύο από καιρικής απόψεως. Η ανατολική Μακεδονία θα έχει νεφώσεις που θα δίνουν κατά περιόδους λίγες τοπικές βροχές, γενικά όμως τα φαινόμενα θα είναι ασθενή. Τελείως διαφορετική εικόνα θα έχει η κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου ο καιρός θα είναι κλειστός και βροχερός όλη την ημέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές δυτικότερα του Αξιού (Αριδαία, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Κατερίνη και κοντά σε αυτές), καθώς τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά έως πολύ ισχυρά όλη την ημέρα, με τις μπόρες να έχουν μεγάλη διάρκεια. Τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στον κάμπο δεν αποκλείονται κυρίως σε περιοχές χωρίς κλίση στο έδαφος. Δείξτε τεράστια προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών καθώς η υπερχείλιση χειμάρρων και οι κατολισθήσεις στα ορεινά είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Η θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις γενικά στα 3-4 μποφόρ και στην Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη τοπικά στα 5 μποφόρ.


ΘΡΑΚΗ: Η Πέμπτη θα κυλίσει στην Θράκη με αυξημένες έως πολύ αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες όμως ίσως καταφέρουν να αφήσουν παροδική ασθενή βροχή κυρίως στα δυτικότερα τμήματα, στον νομό Ξάνθης. Η θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Στις Σποράδες θα επικρατήσει ο ίδιος καιρός. Αναμένονται σε περιοχές που βλέπουν προς την ανατολή των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας και τα παράλια νομού Λάρισας και Μαγνησίας πάνω από 50-60 χιλιοστά βροχής. Προσοχή σε ρέματα και σε κατολισθήσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Ανατολικοί 3-4 μποφόρ στο εσωτερικό και 5 μποφόρ στα παράλια και τις Σποράδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα 11-16, Τρίκαλα 11-16, Καρδίτσα 11-16, Βόλος 13-17, Καλαμπάκα 11-15, Φαρκαδόνα 11-16, Αγιά 11-14, Ελασσόνα 9-15, Φάρσαλα 10-14, Σποράδες 13-17.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Το ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνει και την Πέμπτη ανεπηρέαστο από την κακοκαιρία που θα έχει η υπόλοιπη χώρα, καθώς οι ανατολικοί άνεμοι θα κρατούν τα φαινόμενα μακριά από τα νησιά στο εσωτερικό του πελάγους. Έτσι η μέρα θα κυλίσει με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και μόνο προς τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για λίγες μπόρες σε τμήματα της Χίου και της Λέσβου. Η μέρα θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις σε Λήμνο και Λέσβο και αίθριο καιρό στα υπόλοιπα νησιά νοτιότερα. Η θερμοκρασία από 11 έως 22 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ανατολικοί ελαφρώς νότιο-ανατολικοί στα 3-4 μποφόρ και μόνο στην περιοχή της Λήμνου θα πνέουν από βόρειο-ανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα ξεκινήσει η μέρα στις Κυκλάδες και λίγα διάσπαρτα νέφη. Ωστόσο από τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και βόρεια τμήματα του συμπλέγματος κοντά στην Αττική και την Εύβοια. Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά τμήματα των Κυκλάδων ίσως έχουν πρόσκαιρα και έντονο χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν αραιές νεφώσεις καθ' όλη την διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία από 15 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιο-ανατολικοί έως 4 μποφόρ

ΚΡΗΤΗ: Για την Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια του νησιού όπου και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως ισχυροί και πρόσκαιρα τοπικά στα δυτικά του νησιού έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές του νησιού από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στις νότιες από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις ορεινές από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

Ρόδος: Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις την Πέμπτη σε όλα τα τμήματα του νομού καθ' όλο το 24ώρο. Παραμένει σε υψηλά ποσοστά η Αφρικάνικη Σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 4-5 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 16 έως 19°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και από 17 έως 20°C στα νοτιότερα. Στα ορεινά της Ρόδου από 14 έως 18°C βαθμούς. Υγρασία : 65% - 95%.

 
Ο καιρός την Παρασκευή

Για την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στις εξής περιοχές:
Στα νότια του Ιονίου, στα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη. Χιονόπτωση θα σημειωθεί στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.