Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή συγκροτήθηκε ειδική 6μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ίδρυση υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας που είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των δικαστών.

Η σύσταση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας έχει προβλεφθεί από το νόμο 2145/1993, αλλά έκτοτε παρά την παρέλευση 24ετών παραμένει γράμμα κενό παρά τις διάφορες προσπάθειες που έγιναν για να υλοποιηθεί η σύστασή της.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, στην ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχουν: 1) Άννα Ζαΐρη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την ιδιότητα της πρόεδρος και μέλη οι: 2) Μαρία Σιμιτσή- Βετούλα Εφέτης Αθηνών, 3) Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος αντεισαγγελέας Εφετών, 4) Κωνσταντίνος Σαργιώτης, πρόεδρο Πρωτοδικών, 5) Αντώνιος Αλαπάντας πρόεδρος Πρωτοδικών, 6) Νικόλαος Δεληδήμος εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και 7) Ελένη Λάππα δικηγόρος, ειδική συνεργάτης στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Yπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι η τέταρτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης συνιστά νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την κατάρτιση σχεδίου νόμου ως προς την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, με τις τρεις προηγούμενες να μην έχουν δει το έργο τους να παίρνει σάρκα και οστά.

H Δικαστική Αστυνομία είχε ιδρυθεί και το 1993, επί υπουργίας στον θώκο της Δικαιοσύνης της κυρίας Αννας Ψαρούδα- Μπενάκη, με διάταξη νόμου, πλην όμως δεν υπεγράφη ποτέ το Προεδρικό Διάταγμα που θα έδινε την τελική ώθηση στο εγχείρημα.

Οι εργαζόμενοι στη Δικαστική Αστυνομία θα υποβοηθούν το έργο των εισαγγελικών αρχών, θα βεβαιώνουν αξιόποινες πράξεις, θα μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες, θα έχουν ρόλο στην προανάκριση, αλλά και τη φύλαξη των δικαστηρίων.

Ακόμη, θα επιδίδουν κλήσεις των δικαστικών αρχών, αλλά και θα εκτελούν τις ποινικές αποφάσεις – τομέας που έχει αποδειχθεί προβληματικός, καθώς αυτή τη στιγμή και με βάση επίσημα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι ανεκτέλεστες αποφάσεις αγγίζουν τις 50.000.

Τέλος, η επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι 30 Απριλίου 2017.

zougla.gr

Ο Καιρός

Kalamae Greece Clear (night), 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:21 am   |   Sunset: 7:25 pm
70%     6.4 km/h     33.322 bar
Forecast
Δευ Low: 18 °C High: 29 °C
Τρι Low: 18 °C High: 26 °C
Τετ Low: 15 °C High: 22 °C
Πεμ Low: 13 °C High: 20 °C
Παρ Low: 16 °C High: 23 °C
Σαβ Low: 16 °C High: 22 °C
Κυρ Low: 15 °C High: 22 °C
Δευ Low: 15 °C High: 24 °C
Τρι Low: 15 °C High: 22 °C
Τετ Low: 13 °C High: 23 °C