Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Ο πρωθουργός ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μία εθνική συνενόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο θέμα της ονομασίας

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθουργός ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μία εθνική συνενόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο θέμα της ονομασίας.

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετά και τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκεται τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι παρά τις διαφορές που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία συνεννόηση: «Πρέπει να διαμορφωθεί μιας κοινή θέση στα εθνικά μας θέματα όπως το θέμα της επίλυσης του ονόματος της γειτονικής μας χώρας. Είναι ακόμα πιο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία. Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους όμως στα εθνικά μας θέματα απαιτείται μεγαλύτερη συνάινεση και για να αντέχουν στο χρόνο και γιατί έχοντας αυτή τη δυνατότητα η Ελλάδα είναι πιο δυνατή».