Οικονομία
Γραμματοσειρά

Τι προβλέπει το σχέδιο που θα συζητηθεί με τους Θεσμούς των δανειστών. Σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο


Το «ok» από τους Θεσμούς των δανειστών περιμένει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους. Στους οφειλέτες θα δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις, με διαγραφή μεγάλου μέρους των προστίμων και προσαυξήσεων. Για τις ασφαλιστικές εισφορές θα ορισθεί πλαφόν ως προς το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται.

Οι διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα κριτήρια ένταξης και το πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων στον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που αρχίζει με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το θέμα θα κλείσει το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Αμέσως θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Κούρεμα προσαυξήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου, πέραν των 120 δόσεων το σχέδιο ρυθμίσεων προβλέπει «κούρεμα» των προσαυξήσεων έως 85% - ανάλογα με το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και τον αριθμό των δόσεων. Για συγκεκριμένες οφειλές και κατηγορίες οφειλετών ενδέχεται να «κουρεύεται» και η βασική οφειλή. Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Υπό συζήτηση είναι η δυνατότητα ένταξης όσων έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Μικρότερες εισφορές

Οι συλλογικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την προωθούμενη διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως επισημαίνουν, ο νόμος Κατρούγκαλου δημιουργούσε στρεβλώσεις, ανεβάζοντας πολύ την ασφαλιστική δαπάνη για πολλές εισοδηματικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Με τη νέα διάταξη που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζουν οι συντελεστές ασφαλιστικών κρατήσεων επί του εισοδήματος που δηλώνουν οι επαγγελματίες και αυτοαπσχολούμενοι.

Ορίζεται όμως πλαφόν εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές, ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές επιβαρύνσεις.

sofokleousin