Οικονομία
Γραμματοσειρά

ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΙΤΗΣΗ - Ποια εισοδήματα εξαιρούνται και ποια «μετράνε», ποιοι θα κάνουν υπομονή


Τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τους πολίτες, αλλά δεν προστίθενται ώστε να προκύψει το τελικό ετήσιο εισόδημα, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον προσδιορισμό των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα.

Με την πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr να έχει τεθεί σε ισχύ από χθες το απόγευμα και μέσα στις πρώτες δυόμιση ώρες να έχει δεχτεί 23.000 αιτήσεις και να έχει εγκρίνει 9.000, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ποια εισοδήματα δεν προστίθενται στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργία και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο. Επίσης, εκτός μένουν κα τυχόν ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν φορολογήθηκαν ως μισθωτοί.

Στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν από τους εν δυνάμει δικαιούχους είναι και το ύψος των καταθέσεων, το οποίος θα προκύψει από τους τόκους που εγγράφηκαν στη δήλωση του 2016, ακόμα και αν ο αιτών είναι συνδικαιούχος.

Παράλληλα υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσεις παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ληξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου.

 

 

dikaiologitika

Ο Καιρός

Kalamae Greece Cloudy, 13 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:40 am   |   Sunset: 5:17 pm
69%     6.4 km/h     33.254 bar
Forecast
Δευ Low: 8 °C High: 13 °C
Τρι Low: 5 °C High: 12 °C
Τετ Low: 2 °C High: 12 °C
Πεμ Low: 5 °C High: 10 °C
Παρ Low: 3 °C High: 12 °C
Σαβ Low: 3 °C High: 12 °C
Κυρ Low: 5 °C High: 11 °C
Δευ Low: 3 °C High: 13 °C
Τρι Low: 7 °C High: 15 °C
Τετ Low: 5 °C High: 14 °C