Οικονομία
Γραμματοσειρά

Ενα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ δηλώσεων, προειδοποιήσεων και "εκβιασμών" βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Στις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν υπάρξει διαλλακτικότητα από γερμανικής πλευράς, άμεση ήταν η αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Με ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου, το ευρωπαϊκό Διευθυντήριο έσπευσε να "προειδοποιήσει" την Αθήνα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, το πρόβλημα δεν πρόκεται να λυθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup - καλό Ιούλιο!

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ξαφνική σκλήρυνση στάσης από ελληνικής πλευράς δεν έχει ουσιαστική βάση και υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακούς χειρισμούς.

"Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου. Αυτό δήλωσε στο Capital Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, εάν το αυριανό Eurogroup δεν καταλήξει στη λύση που επιθυμεί η Αθήνα.

«O κ. Τσίπρας λανθασμένα αναζητά σωσίβιο στους Ευρωπαίους ηγέτες. Την τελευταία φορά που το προσπάθησε, η στρατηγική δεν βοήθησε καθόλου», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ. Επισήμανε μάλιστα ότι τότε «το αποτέλεσμα τότε ήταν η δραματοποίηση της κατάστασης, αλλά και το να πάμε σε ένα νέο Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τελικά αυτό που της είχε προταθεί πριν αναζητήσει πολιτική λύση».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογων του Σόιμπλε, ο οποίος είχε πεί ότι δεν έχει νήμα να τηλεφωνεί ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ κι εκείνη να τον παραπέμπει στους υπουργούς του Eurogroup - το οποίο ούτως ή άλλως έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει.

Μιλώντας για τη συμφωνία που θα βρίσκεται στο αυριανό τραπέζι του Eurogroup, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η δόση προς την Ελλάδα θα είναι ίσως μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το χρέος άφησε να εννοηθεί πως δεν προωθείται η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με την ανάπτυξη - σχέδιο το οποίο έχει ήδη απορρίψει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όπως τονίζει "θα υπάρξει μία καθαρή λύση με βάση τη συμφωνία του Μαΐου 2016. Αυτό δεν αλλάζει. Ίσως υπάρξουν κάποιες περισσότερες διατυπώσεις, ωστόσο η βάση θα είναι αυτή".

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το Eurοgroup θα αφαιρέσει τη φράση "εάν χρειαστεί" σχετικά με την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ο αξιωματούχος τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαγραφεί. "Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και στο οποίο όλες οι πλευρές συμφώνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το "αν χρειαστεί" είναι το πιο βασικό κομμάτι της όλης συμφωνίας, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κοινό έδαφος ΔΝΤ-Γερμανία

Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ και η Γερμανία έχουν φτάσει σε κοινό έδαφος, υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των Θεσμών ότι αυτό στο οποίο θα κινηθούμε είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016. "Το βασικό για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να μπορέσει – όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ – να επιστρέψει στις αγορές. Όσο καθυστερούν τα πράγματα, τόσο χειρότερα για την ελληνική οικονομία. Η Σύνοδος δεν μπορεί και δεν θα αποφασίσει κάτι για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα κομμάτι που αφορά τους υπουργούς των Οικονομικών και όχι τους ηγέτες"

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ επισημαίνει πως "το Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο όχι επειδή είναι πολύ υψηλό, αλλά επειδή η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με πολύ χαμηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.Το όλο θέμα του χρέους θα λυθεί πολύ γρήγορα εάν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία καταφέρει να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς. Όλες οι χώρες που προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις επέστρεψαν δυναμικά στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το ίδιο",καταλήγει.

 

 

 

sofokleousin