Περιβάλλον
Γραμματοσειρά

Τον χειμώνα του 2019 αναμένεται το πρώτο τρυπάνι εξόρυξης στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου, όπως τόνισε στη χθεσινή ημερίδα στον Πύργο ο τεχνικός σύμβουλος της Εnergean Oil, Δρ Κων/νος Νικολάου, αναλυτοντας τις βασικές παραμέτρους που αφορούν την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των ερευνών, τονίζοντας ότι το επίνειο του Πύργου είναι ο «φάρος» για όλη την Ελλάδα, αφού από την πορεία της εξόρυξης θα κριθεί το μέλλον των πετρελαϊκών ερευνών στη χώρα μας και αν θα επιδείξουν ισχυρό ενδιαφέρον οι «κολοσσοί» της διεθνούς αγοράς.

Παραλληλίζοντας το Κατάκολο με το Αμπερντίν της Σκωτίας, ο κ.Νικολάου τόνισε ότι το σκωτσέζικο ψαροχώρι μετατράπηκε σε κέντρο αναφοράς για την πετρελαϊκή δραστηριότητα στη Βόρεια Θάλασσα με την ανάπτυξη πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων.

«Ο Πύργος μπορεί να γίνει η πρωτοπόρος περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Νικολάου, εξηγώντας ότι παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία υποδομών, τεχνογνωσίας, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με άξονα την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

«Η Energean εκτιμά ότι στη διάρκεια ανάπτυξης του κοιτάσματος θα απασχοληθούν άμεσα περί τους 60 εργαζόμενες, ενώ οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης αναμένεται να είναι υπερτριπλάσιες», είπε χαρακτηριστικά ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, στεκόμενος στο παράδειγμα του Κόλπου της Καβάλας και της Θάσου, όπου η τουριστική δραστηριότητα ακμάζει, με πάνω από ένα εκατ. αφίξεις τον χρόνο και συνεχή αύξηση ροής κρουαζιερόπλοιων παράλληλα με την λειτουργία ενός γεωτρυπάνου, το οποίο κάνει έξι γεωτρήσεις μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνολ, τεσσάρων θαλάσσιων εξεδρών και ενός χερσαίου εργοστασίου επεξεργασίας και αποθήκευσης.

Καμία ανησυχία από τους σεισμούς

Όσον αφορά την ανησυχία λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο κ. Νικολάου καθησύχασε το κοινό, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής και έχουν μελετηθεί τα ρήγματα, ενώ για τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ράγες, προκειμένου να είναι εφικτή η εύκολη απομάκρυνσή τους στο τέλος της ανάπτυξης του κοιτάσματος, ακολουθείται ο υψηλός αντισεισμικός συντελεστής που ισχύει για την περιοχή του Πύργου.

Όπως ανέλυσε ο κ. Νικολάου, στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες γεωτρήσεις και επανειλημμένες γεωφυσικές σεισμικές έρευνες, χωρίς φυσικά οποιαδήποτε συσχέτιση με σεισμική δραστηριότητα – αντίθετα, όλοι οι μεγάλοι σεισμοί της περιοχής εκδηλώθηκαν σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες. Χαρακτήρισε, δε, ως αστειότητες τα περί συσχέτισης των γεωτρήσεων με τους σεισμούς, παραπέμποντας, μάλιστα, στις πρόσφατες τοποθετήσεις των καθηγητών κ.Λέκκα (πρόεδρος του ΟΑΣΠ) και κ.Παπαζάχου κατά τις οποίες καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει σεισμική δραστηριότητα. «Είναι σα να λες ότι μπορεί ένα σκυλάκι να σύρει μια αμαξοστοιχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το Κατάκολο έχουν γίνει συνολικά πέντε περιβαλλοντικές μελέτες και η εταιρεία ως τώρα έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του έργου, ενώ ο κ.Νικολάου αναφέρθηκε στην μεγάλη εμπειρία της Energean στη διαχείριση κοιτάσματος με υδρόθειο – η περιεκτικότητα στον Πρίνο φθάνει το 50% έναντι περίπου 10% στο Κατάκολο.

Όλη η πορεία του έργου παρακολουθείται στενά από επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Δεν δουλεύουμε μόνοι μας, είμαστε εργολάβοι του Δημοσίου, το οποίο μας ελέγχει συνεχώς», επεσήμανε ο κ. Νικολάου.

Η γεώτρηση θα γίνει από τη στεριά και χωρίς καμία παρέμβαση στη θάλασσα ή στον βυθό. Σε πρώτη φάση το εξαγόμενο φυσικό αέριο θα επανεισπιέζεται στο κοίτασμα, υποβοηθώντας στην εξόρυξη του πετρελαίου.

Ο Καιρός

Kalamae Greece Sunny, 18 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:17 am   |   Sunset: 8:40 pm
74%     6.4 km/h     33.220 bar
Forecast
Τετ Low: 18 °C High: 27 °C
Πεμ Low: 17 °C High: 23 °C
Παρ Low: 16 °C High: 24 °C
Σαβ Low: 17 °C High: 26 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 25 °C
Δευ Low: 16 °C High: 23 °C
Τρι Low: 16 °C High: 24 °C
Τετ Low: 17 °C High: 25 °C
Πεμ Low: 18 °C High: 25 °C
Παρ Low: 19 °C High: 27 °C