Περιβάλλον
Γραμματοσειρά

Πύργος: Φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς - Για να μη λησμονηθεί η ιστορία του τόπου μας! - Λίμνη Μουριά ξανά!Εκ μέρους του Προέδρου κ.Δάββου Θεόδωρου,του Αντιπροέδρου κ.Σιδηροκαστρίτη Σπυρίδων,του Γραμματέα κ.Πουλόπουλου Ιωάννη και των λοιπών μελών του Δ.Σ του

Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς,

θα παραδοθεί σήμερα υπόμνημα στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη, τονίζοντάς του την ανάγκη η Λίμνη Μουριάς να αποκατασταθεί.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

 

Για να μη λησμονηθεί η ιστορία του τόπου μας! - Λίμνη Μουριά ξανά!

 

Η αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νομός Ηλείας αν και σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 δεν μπόρεσε να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η μη ύπαρξη ενός διευρυμένου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει μια μοιρολατρική και μυωπική αντίληψη για ό,τι θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην περιοχή. Νέες ιδέες καινοτόμες που θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία έμειναν για χρόνια στο ράφι των ανυλοποίητων σχεδίων. Το διαρκές αίτημα για την αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς δεν θα μπορούσε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αποσπασματική ενασχόληση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ζήτημα που σε μερικές περιπτώσεις έφερε αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου όσο και αποφάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που όμως δεν υλοποιήθηκαν. Σήμερα στη νέα πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας τίθεται ως αναγκαιότητα η εκπόνηση ενός ελπιδοφόρου σχεδίου για την επανεκκίνηση της περιοχής μας. Τμήμα της περιβαλλοντικής – οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου πρέπει να είναι η ανασύσταση της λίμνης. Η ωρίμανση της μελέτης των ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύργου όπως επίσης η θέση της λίμνης εντός της Ο.Χ.Ε. Κατακόλου- Πύργου- Ολυμπίας αποτελούν τμήματα ενός σχεδίου που για να αποκτήσει σταθερές βάσεις θα πρέπει οι συναρμόδιοι φορείς να συναινέσουν στην εκπόνηση μιας νέας οικονομοτεχνικής μελέτης που θα έβαζε της βάσεις για το εγχείρημα. Επίσης, η μίσθωση στρεμμάτων της λίμνης σε ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία αποτελεί ένα επιπλέον νομικό αγκάθι καθώς η μίσθωση παραμένει ενεργή εις βάρος του δημοσίου χωρίς να καταβάλλεται το ανάλογο μίσθωμα.

Η λίμνη της Μουριάς και ο Πύργος αποτελούσαν μια ενότητα για αιώνες έως ότου χωρίστηκαν με την αποξήρανση της λίμνης στα τέλη του 1960. Ο Παυσανίας στα Ηλειακά Β’ αναφέρεται στη λίμνη της Μουριάς όταν περιγράφει ότι σε απόσταση έξι σταδίων από την αρχαία πόλη των Λετρίνων υπήρχε μια λίμνη που δεν ξηραινόταν ποτέ και είχε διάμετρο περίπου τριών σταδίων: «Λετρίνων δὲ ὅσον τε ἓξἀπωτέρω σταδίοις ἐστὶν ἀέναος λίμνη τριῶν που τὴν διάμετρον σταδίων μάλιστα ».

Λίμνη Μουριά

Η Λίμνη Μουριά καταλάμβανε συνολική έκταση 6.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6.000 στρέμματα αποτελούσαν την κυρίως λίμνη που εκτεινόταν ΒΔ του δρόμου Πύργου-Σπιάντζας, (στοιχεία Υ.Ε.Β. Ν. Ηλείας), ενώ τα υπόλοιπα ήταν παρόχθιες περιοχές.

Η λίμνη σχηματίστηκε πίσω από αμμώδεις φραγμούς, με ταυτόχρονη εισροή γλυκού νερού από τον Αλφειό Ποταμό, όπως επίσης και αλμυρού νερού που εισερχόταν από τη θάλασσα.

Ιχθυοπανίδα και αλιευτική παραγωγή

Τα χέλια και οι κέφαλοι αποτελούσαν την κύρια αλιευτική παραγωγή της λίμνης .

Επίσης αλιεύονταν και μικρότερες ποσότητες μπαρμπουνιών, αθερίνας και γαρίδας.

Η τοπική οικονομία στηριζόταν στην αλιευτική παραγωγή της λίμνης, μέχρι την αποξήρανσή της λειτουργούσε το Ιχθυοτροφείο Μουριάς με εξωστρεφή παραγωγικό προσανατολισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνεταιρισμός διενεργούσε και εξαγωγές χελιών στην Ιταλία. Διατάξεις σχετικά με το καθεστώς ενοικίασης του ιχθυοτροφείου συναντάμε σε Φ.Ε.Κ. του 1839. Λίγα χρόνια μετά την αποξήρανση τη λίμνης το 1986 εκπονήθηκε μελέτη από την Αγροτική Τράπεζα για την δυνατότητα ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην πρώην λίμνη Μουριά.

Ορνιθοπανίδα

Η περιοχή της πρώην Λίμνης Μουριάς βρίσκεται εντός του λεγόμενου «νοητού δυτικού αεροδιαδρόμου» μεταναστευτικών πουλιών. Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιείται από τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς αποτελεί τμήμα του ταξιδιού τους από την Ευρώπη έως την Αφρική και αντίστροφα. Σήμερα μετά τις αποξηράνσεις των λιμνοθαλασσών της Αγουλινίτσας και της Μουριάς αυτός ο κρίκος έχει σπάσει!

Σημερινή κατάσταση

Η αποξήρανση της λίμνης ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι νέες εκτάσεις δόθηκαν για καλλιέργεια. Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής είναι γεωργικά ανεκμετάλλευτο λόγω της κακής ποιότητας του εδάφους.

Το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας ρυπαίνονται και υποβαθμίζονται εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων. Η ρύπανση του νερού των καναλιών προκαλεί δυσοσμία και αποτελεί εστία μόλυνσης στην περιοχή. Οι ανεξέλεγκτες αυτές χρήσεις επιβαρύνουν την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, τη ρύπανση των εδαφών και των υπόγειων νερών. Το αποκορύφωμα της εγκατάλειψης υπογράφεται από σωρούς από σκουπίδια και μπάζα που αυθαίρετα γεμίζουν την έκταση σε διάφορα σημεία.

Για να “αποκτήσει μέλλον ” ο τόπος μας!

Θέλουμε τη λίμνη Μουριά ξανά , για να έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 

Μείωση της ρύπανσης του εδάφους και των νερών της περιοχής από
φυτοφάρμακα.

Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
Βελτίωση της αισθητικής του τοπίου και της ποιότητας ζωής. Θα ομορφύνει η πόλη μας!
Εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Αναστολή λειτουργίας αντλιοστασίων.
(μικρό κόστος λειτουργίας-εξοικονόμηση ενέργειας).

Νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δυναμική πηγή εισοδημάτων από οικοτουρισμό , αγροτουρισμό, επιστημονικό τουρισμό, τουρισμό που συνδέεται με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και φυσιολατρικό και περιηγητικό.
Ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας και δραστηριοτήτων σχετικές με την μεταποίηση και διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.
Χώροι για αναψυχή στο φυσικό τοπίο.
Η λίμνη ως κομμάτι της ευρύτερης οικιστικής περιοχής του Πύργου ( η μελέτη των ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύργου βρίσκεται στη φάση Β2, προ τελικής φάσης οριστικοποίησης της) θα μπορέσει να γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των πολιτών της και θα άλλαζε τελείως την φυσιογνωμία της πόλης .Η ένταξη της στον οικιστικό ιστό θα αποτελούσε μια δικλίδα ασφαλείας για την προστασία της και ως αποτέλεσμα της διάδρασης του πολίτη με το νέο φυσικό περιβάλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μία σειρά από δραστηριότητες όπως φιλοξενία συλλόγων και αθλημάτων, αθλητικές εγκαταστάσεις στις παραλίμνιες εκτάσεις με προσανατολισμό την οικονομική αυτοτέλεια τους και την δημιουργία αθλητικών γεγονότων που θα προσελκύουν αγώνες, εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις! Αγώνες ανώμαλου δρόμου, ποδηλάτου, σκοποβολή κλπ
Η διαχρονική παρακολούθηση της πορείας της νέας λίμνης θα προσελκύει νέους επιστήμονες στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα δώσουν δουλειά στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.
Με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα τμήμα περιμετρικά της λίμνης ως χώρος διανυκτέρευσης εκδρομέων ( αυτοκινούμενων οχημάτων, κάμπινγκ κλπ). Η ένταξή του στους διεθνής χάρτες-οδηγούς που συνδέονται με τον αυτοκινούμενο τουρισμό και η γειτνίαση του με το λιμάνι της Πάτρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διεθνή προορισμό.
Η τοποθεσία της λίμνης εντός του άξονα Κατακόλου -Πύργος –Ολυμπίας (Ο.Χ.Ε. Κατακόλου -Πύργου – Ολυμπίας), θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Θα συνδέσει τον Πύργο με το Κατάκολο, ως περιαστικός χώρος αναψυχής συνδέοντας την πόλη με το επίνειό της.
Η ανάπλαση του δέλτα του Αλφειού σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των υδάτων του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενιαίο δίκτυο υψηλής οικολογικής αξίας.

Η αποκατάσταση της λίμνης θα συμβάλλει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Θα λειτουργήσει ως φραγμός στην εισροή αλμυρού νερού από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, η παρουσία της θα συμβάλλει στην άμβλυνση των ακραίως τιμών της θερμοκρασίας, τόσο κατά το χειμώνα όσο και κατά το θέρος και στην εξάλειψη του φαινομένου του παγετού.

Με την επανασύσταση της Λίμνης μπορούμε να κερδίσουμε ξανά αυτά που χάσαμε!

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι η ύπαρξη της λίμνης σημαίνει άμεσα την διπλάσια ή και πολλαπλάσια μελλοντικώς οικονομική απόδοση, σε σύγκριση με την απουσία της.

Η επανασύστασή της θα προσφέρει πολλαπλάσιες προσόδους τόσο στην ιδιωτική όσο και στην εθνική οικονομία σε σύγκριση με το ποσό που θα απαιτηθεί για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Και εκτός αυτών, η ομορφιά του τοπίου είναι κάτι που οι παρούσες και οι μελλοντικές γενιές πρέπει να ζήσουν.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς , η χρήση γης, ο σχηματισμός του φορέα διαχείρισης , η επικαιροποίηση των μελετών και γενικότερα ό,τι προβλέπεται για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης είναι διαδικασίες που προϋποθέτουν τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιων φορέων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Σκοπός όσων συμμετέχουμε στο εγχείρημα αφύπνισης είναι να προκαλέσουμε το δημόσιο διάλογο για το μέλλον του τόπου μας! Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας αξίζει κάτι καλύτερο και η κατάταξή της στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης και στην πρώτη της ανεργίας ΔΕΝ πρέπει να είναι ανεκτή!

 

Παραπομπές

1) Εφημερίς της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδας, Νόμος περί πενταετούς ενοικίασης των ιχθυοτροφείων του Κράτους, Εν Αθήναις 8 Μαΐου 1839, Αριθ. 9

2) Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Διερευνητική έκθεση για τη δυνατότητα ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην πρώην λίμνη Μουριάς Πύργου Ηλείας, Απόφαση Διοίκησης Αρ. 630/25.08.1986, Οκτώβρης 1986.

Διδακτορικές Διατριβές .

1) Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών. Γεωλογικές – εδαφολογικές παράμετροι της αποξηραμένης Λίμνης Μουριάς (Ν. Ηλείας) ως παράγοντες για τον καθορισμό κριτηρίων εφαρμογής αποκατάστασης και αειφορικής διαχείρισης υγροτόπων. Διδακτορική Διατριβή Αδαμαντία Χατζηαποστόλου Πάτρα 2009.

2) Πανεπιστήμιο Πατρών τμήμα βιολογίας τομέας βιολογίας φυτών – εργαστήριο βοτανικής.

Οικολογία των τύπων οικοτόπων της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς. Μελέτη της χλωρίδας και βλάστησης και οικολογική διερεύνηση περιβαλλοντικών παραμέτρων στα πλαίσια προγράμματος πιλοτικού επαναπλημμυρισμού. Καραγιάννη Παναγιώτα Διδακτορική διατριβή Πάτρα 2009.

3) Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Υδρογεωλογικές – υδροχημικές παράμετροι της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς ( Ν.Ηλείας ) ως παράγοντες για τον καθορισμό κριτηρίων εφαρμογής αποκατάστασης και αειφορικής διαχείρισης υγροτόπων.

Ηλίας Σ.Καραπάνος Γεωλόγος , Μ.Δ.Ε.

4) Έρευνα περιβαλλοντικών παραμέτρων και προϋποθέσεων επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς (Γεωργιάδης κ.ά., 1998.

Διαδικτυακές Παραπομπές

https://limnimourias.files.wordpress.com/2012/03/phd-ceb7cebbceafceb1cf82-cebaceb1cf81ceb1cf80ceaccebdcebfcf82.pdf

Συνημμένα

1) Υπ’αριθμόν 452/21-11-1996 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

2) Υπ’αριθμόν πρωτ. 424/18-1-1996 έγγραφο Δήμου Πύργου προς Υπουργείο Γεωργίας

3) Υπ’αριθμόν πρωτ. 1515/22-2-1996 & 3087/23-4-1996 έγγραφα Υπουργείου Γεωργίας

4) Υπ’αριθμόν πρωτ. 371/8-8-1998 έγγραφο της «Ηλειακή Ανώνυμος Εταιρεία Τοπικής Αυτοδοιήκησης»

5) ΦΕΚ 9/8-5-1839

 

Ο Καιρός

Kalamae Greece Partly Cloudy (night), 18 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:12 am   |   Sunset: 8:54 pm
83%     6.4 km/h     33.017 bar
Forecast
Δευ Low: 19 °C High: 26 °C
Τρι Low: 19 °C High: 25 °C
Τετ Low: 17 °C High: 25 °C
Πεμ Low: 18 °C High: 25 °C
Παρ Low: 18 °C High: 26 °C
Σαβ Low: 18 °C High: 26 °C
Κυρ Low: 18 °C High: 26 °C
Δευ Low: 18 °C High: 26 °C
Τρι Low: 18 °C High: 26 °C
Τετ Low: 19 °C High: 30 °C