Αγροτικά
Γραμματοσειρά

Για οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών από τις πολλαπλές ζημιές που σημειώθηκαν στις σταφιδικές και αμπελοοινικές καλλιέργειες, λόγω των φυσικών φαινομένων και μυκητολογικών εξάρσεων, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Ταυτόχρονα η ΟΑΣΗ δια του προέδρου της κ. Χρήστου Γιαννόπουλου ασκεί κριτική στον ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και των οργανωτικών προβλημάτων στην λειτουργία του, δεν παρεμβαίνει εγκαίρως τόσο στην εξατομικευμένη εκτίμηση όσο και στις αποζημιώσεις για όλα τα παθογόνα αίτια και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Φέτος μια νέα δύσκολη κατάσταση ήλθε να προστεθεί και αφοράει την ξήρανση των σταφιδοκαλλιεργειών και των αμπελιών. Με γνωματεύσεις από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που μας κοινοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών της Άνοιξης, υπήρξε πρόβλημα στην ανάπτυξη των οφθαλμών, με αποτέλεσμα την προβληματική βλάστηση από τους αναπληρωματικούς (οφθαλμούς) και την ανύπαρκτη ή μειωμένη καρπόδεση.

Στις αρχές του Απρίλη του 2017 οι ζημιωμένες ήδη καλλιέργειες σε πολλές περιοχές κτυπήθηκαν από χαλάζι, με τον ΕΛΓΑ όμως να μην ακόμα προχωρήσει στις εκτιμήσεις. Το τελειωτικό χτύπημα ήλθε να δώσει ο παρατεταμένος καύσωνας της 29ης, 30ης Ιούνη και 1ης Ιούλη του 2017, που μετά την παρατεταμένη ανομβρία τσάκισε ότι είχε καταφέρει να επιζήσει στα κτήματα, στερώντας μας κάθε ελπίδα επιβίωσης» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.