Διεθνή
Γραμματοσειρά

Kι όμως τελικά παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στο εξωτερικό «καλοθελητές» (τουλάχιστον εμφανείς) που να ζητούν την διάλυση του ισπανικού βασίλειου, η Ισπανία δείχνει μέχρι τώρα να ακολουθεί τα χνάρια της Γιουγκοσλαβίας λίγο πριν την διάλυσή της καθώς η καταλανική Αστυνομία δηλώνει πίστη στον Καταλανό πρόεδρο!

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «φυσικός προϊστάμενός μας είναι η ‘Χούντα’ Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ» ο οποίος έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα!

Η Μαδρίτη προχωράει μάλιστα σε παρόμοιες-με το Βελιγράδι του 1991- κινήσεις καταστολής πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή του εξαγγελθέντος από την καταλανική κυβέρνηση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, την 1η Οκτωβρίου, με την εισαγγελία της Ισπανίας να δρα άμεσα για την αποτροπή του, καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της Καταλωνίας διατάσσει την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν.


Όμως η τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra απαρτίζεται από Καταλανούς πιστούς στην τοπική κυβέρνηση και αναμένεται να δημιουργήσει όσα περισσότερα προβλήματα μπορεί στην εκτέλεση αυτής της διαταγής.

Ήδη σήμερα θα κοινοποιήσει στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής και ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια τάξη.

Η διαταγή που διακοινώθηκε χθες στον επικεφαλής των Mossos Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο από τον Ανώτατο Εισαγγελέα της Καταλωνίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, τονίζει πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γιώργης-Βύρων Δάβος

Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας να κατασχέσουν ο,τιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως προστίθεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης τους διατάσσει να αποτρέψουν τη συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Η εισαγγελία παραγγέλλει στους Mossos πως εάν θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και το δυναμικό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τότε θα πρέπει να αποταθούν στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και εάν ούτε και τότε δύναται να εκτελεσθεί επακριβώς το έργο τους, να προσφύγουν στη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλωνία.

Από την πλευρά τους, οι Mossos μετά την εξέταση του περιεχομένου της διαταγής αναμένεται, κατά τη σημερινή συνάντηση στην εισαγγελία όλων των υπευθύνων για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, να ενημερώσουν για την αδυναμία τους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα να εκπληρώσουν την αποστολή.

Παράλληλα, οι Mossos σήμερα θα εκφράσουν την αντίρρησή τους να είναι επικεφαλής τους ένας συνταγματάρχης της Εθνοφυλακής (ο Ντέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος), όπως αποφασίσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως υποστηρίζουν οι Μossos, φυσικός προϊστάμενός τους είναι η ‘Χούντα’ Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα.

Εν ολίγοις η τοπική Αστυνομία δηλώνει πίστη στον Καταλανό πρόεδρο και άρνηση υποταγής στη νόμιμη ισπανική κυβέρνηση!

Παρά τις καθημερινές συναντήσεις, οι σχέσεις μεταξύ των Mossos και της εισαγγελίας ουδέποτε υπήρξαν αγαθές. Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο συμβούλιο Οικονομίας της Καταλωνίας, όπου παρέμειναν έγκλειστοι και πολιορκημένοι οι άνδρες της Εθνοφυλακής για πολλές ώρες, πολιορκημένοι από το πλήθος, χωρίς να επέμβουν από την πρώτη στιγμή οι Μοssos. Μάλιστα, η ένταση τούτη ανάμεσα στις δύο πλευρές τις τελευταίες τούτες, κρίσιμες, μέρες μοιάζει να αυξάνεται.

Όλα θυμίζουν Γιουγκοσλαβία. Και τότε το Βελιγράδι είχε επιχειρήσει να κρατήσει ενωμένη την χώρα δια της βίας με τα γνωστά αποτελέσματα. Βέβαια η διαφορά ισχύος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης είναι συντριπτικά υπέρ της πρώτης.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο η Καταλωνία «χαιρετίσει» το ισπανικό βασίλειο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι Βάσκοι και ίσως και άλλες περιφέρειες και το βασίλειο μπορεί να περιοριστεί μονάχα στο παλιό βασίλειο της Καστίλης-Λεόν.

Φυσικά αυτό το γεγονός θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και εντός της ίδιας της ΕΕ

Η Μαδρίτη νομικά επιχειρεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα αλλά αν διεξαχθεί πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνησει να συμμαζέψει τον καταλανικό λαό που στο μυαλό του σκέφτεται ότι είναι μια ξεχωριστή οντότητα από την ισπανική κοινωνία (αν και αυτό δεν ισχύει πραγματικά καθώς η Ισπανία είναι ένωση των άλλοτε βασιλείων της Καστίλιας, της Αραγονίας και της Ναβάρας που ως χριστιανικά μαζί παλέψανε κατά των Αράβων στην περιβόητη εποχή της Ρικοκουίνστα, έχουν δηλαδή κοινή ιστορία και κοινούς αγώνες)

Ακόμα όμως κι αν το παρεμποδίσει θα είναι σα να έχει διεξαχθεί και μάλιστα με αποτέλεσμα υπέρ της Ανεξαρτησίας

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «λουλούδια». Το παράδειγμα όμως της Γιουγκοσλαβίας και του αίματος που χύθηκε εκεί θα μπορούσε να προβληματίσει την Μαδρίτη λίγο περισσότερο.

Καλύτερα θα ήταν να αναδειχθούν τα κατά μιας επικείμενης ανεξαρτητοποίησης καθώς θα πρόκειται για μια μικρή χώρα άνευ γεωπολιτικού βάρους που θα εξαρτάται μόνο από τα κέφια του τουρισμού.

Eπίσης ένα «διαζύγιο» δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει να μοιραστούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι των εμπλεκομένων.

Δεν είναι δε, καθόλου βέβαιο ότι η Καταλωνία θα βρίσκεται στην ΕΕ καθώς θα είναι μια καινούρια κρατική οντότητα εάν φυσικά η Μαδρίτη αποδέχονταν κάτι τέτοιο.

Και το κυριότερο: Τους έξω τους ρωτήσανε; Την Γιουγκοσλαβία θέλανε να την διαλύσουν, για την Ισπανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο και τίθεται και ζήτημα... ΝΑΤΟ το οποίο δεν θα επιθυμούσε κενό ασφαλείας λόγω Βαρκελώνης

Όσο για την Μπαρτσελόνα (την οποία ο γράφων αντιπαθεί βαθύτατα λόγω προτίμησης στην Ρεάλ) θα ξεκινάει προκριματικά από τον Ιούλιο, δεν θα παίζει πλέον el classico με την Ρεάλ και θα κατακτά ένα άνευ ουσίας πρωτάθλημα όπως το καταλανικό.

Δεν προβλέπεται να έχει και την ίδια χαριστική διαχείριση που είχε τόσα χρόνια από τις τράπεζες όπως και η Ρεάλ για να έχουν μπάτζετ άνω του μισού δισ. ευρώ.

pronews