Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Σε Σάμο, Ανδραβίδα, Σκύρο και Χρυσούπολη μετασταθμεύουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ...

Εάν ξεπεραστεί το όριο των 38 βαθμών Κελσίου καθηλώνονται στο έδαφος και γι' αυτό μεταφέρθηκαν σε πιο «δροσερά» αεροδρόμια - Την Παρασκευή στην Ελευσίνα η θερμοκρασία ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα φτάνοντας τους 45,3 βαθμούς

Είναι 10.30 το πρωί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας και οι πιλότοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, από το πρώτο φως, βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες. Ένα τελευταίο πυροσβεστικό αεροπλάνο, που βρίσκεται ακόμη στη βάση, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα - γαλλικής κατασκευής, Canadair CL-215 πρέπει να αναχωρήσει αμέσως με προορισμό την Καβάλα.

«Αυτού του τύπου τα αεροπλάνα έχουν ένα όριο απογείωσης με εξωτερική θερμοκρασία το μέγιστο 38 βαθμών Κελσίου», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντισμήναρχος ιπτάμενος, Χρυσικός Δημήτριος και παροτρύνει τους πιλότους να βιαστούν. «Δεν πρέπει κανένα αεροσκάφος να καθηλωθεί στο έδαφος», προσθέτει και εξηγεί ότι όλοι βρίσκονται «σε υψηλή ετοιμότητα», λόγω του καύσωνα, καθώς «όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμη μεγαλύτερος».