Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Μερικές ώρες μετά την περίφημη τροπολογία για την αλλαγή του νόμου περί απεργιών την οποία τελικά απέσυρε η κυβέρνηση, τα μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διαδήλωση...

στο υπουργείο Εργασίας όπου έσπασαν την είσοδο της στοάς με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και να ανοίξουν τα κεφάλια ενός διαδηλωτή και ενός αστυνομικού.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έχουν αντιδράσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον απεργιακό νόμο
Μετά από αυτό, η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια προς το Μαξίμου όπου και πάλι μέλη του ΠΑΜΕ ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Έπεσε ξύλο, και έγινε χρήση χημικών.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ έχουν αντιδράσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον απεργιακό νόμο, όπως δεσμεύτηκε μέσω της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως για να πραγματοποιηθεί απεργία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο στις γενικές συνελεύσεις χρειάζεται το 50+1 των εγγεγραμμένων μελών. Ο μέχρι σήμερα νόμος προέβλεπε πως η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με το 20% των παριστάμενων μελών της συνέλευσης. Ήδη το ΚΚΕ με επίσημα ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις προθέσεις της και μάλιστα με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ακύρωση της μνημονιακής αυτής δέσμευσης.

Ένταση και επεισόδια

Νέα ένταση, με ρίψη χημικών, αντεγκλήσεις αστυνομικών-μελών του ΠΑΜΕ και ξύλο σημειώθηκε στις 13.45 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλ. Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα και από εκεί προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου για δεύτερη φορά, εντός λίγης ώρας σημειώθηκαν επεισόδια.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12.00 ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας περίπου στις 12.30, όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στη στοά που βρίσκεται η είσοδος, σπάζοντας τα στόρια που ήταν κατεβασμένα για λόγους ασφαλείας. Κατά την είσοδό τους αφαίρεσαν τα γράμματα που βρίσκονται πάνω από την είσοδο του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της έντασης υπήρξαν τραυματισμοί. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και αστυνομικοί.

Περίπου στις 13.00 οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία και έφτασαν στο Σύνταγμα. Εκεί έγραψαν στο πεζοδρόμιο έξω από τη Βουλή με σπρέι το σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία». Στις 13.35 ο όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου.

 

zougla