Ελλάδα
Γραμματοσειρά

Την εκτίμηση πως "θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία", εξέφρασε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".

Παράλληλα, θεωρεί πως ούτε ρύθμιση του χρέους θα επιτευχθεί, ούτε και η ένταξη στο QE (ποσοτική χαλάρωση). Δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση θα οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα άρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία", επισημαίνει ο κ. Βρούτσης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζει πως "η τροπολογία που αφορά στα εργασιακά θα είναι το "Βατερλώ” του πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας", ενώ μιλά επίσης για το Ασφαλιστικό, για τη διαπραγματευτική αποτυχία της κυβέρνησης, για τις "ψευτοπαλικαριές" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για το επικείμενο Eurogroup και τις συζητήσεις για το χρέος.

 

Δεν αρκεί μόνο η ρύθμιση του χρέους

"Η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους συνιστούν μεν αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όχι όμως και ικανή. Και αυτό γιατί, συγχρόνως, απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο Πρόεδρος του Κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία οφείλει υπεύθυνα να επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η ρύθμιση του χρέους", επισημαίνει.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα

"Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα. Ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό μόρφωμα άδικο, αντιαναπτυξιακό, εξοντωτικό και εχθρικό σε κάθε τι δημιουργικό. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει απωλέσει τον ασφαλιστικό του χαρακτήρα, εξαιτίας του ταξικού προσήμου που του έχει αποδοθεί με το Νόμο Κατρούγκαλου. Είναι η πρώτη φορά, που ασφαλιστικός νόμος προτρέπει τόσο απροκάλυπτα τον κάθε ένα στην εισφοροδιαφυγή! Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται με ολέθριες επιπτώσεις και στην οικονομία. Ενώ, το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς, αποτελεί παγίδα εξαπάτησης των συνταξιούχων, καθώς είναι τελείως αντίθετο με όσα υπόσχονταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ", υπερτονίζει ο κ. Βρούτσης.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό

Όσον αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βρούτσης σημειώνει: "Η πρόταση της Ν.Δ. έχει διατυπωθεί και επιδιώκει την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους με το ασφαλιστικό της χώρας, καθώς και την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν και δηλητηριάζουν το σύστημα, ώστε αυτό να γίνει δίκαιο, πιο ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, διαφανές και βιώσιμο. Ειδικότερα αποτελεί αδήριτη ανάγκη:

η μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας
η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τα "μπλοκάκια” και των τεράστιων προβλημάτων που έφερε
η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge) που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας προς όφελος και μόνο των εργαζομένων
η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης
η επανεξέταση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως χηρείας και αναπηρικών
η επαναφορά της διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα με την επαναλειτουργία και δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" σε μηναία βάση
η αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης με την ολοκλήρωση του συστήματος "ΑΤΛΑΣ"
η δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στο σύστημα "ΑΡΤΕΜΙΣ"
η ενθάρρυνση δημιουργίας Επαγγελματικών Ταμείων".