Τοπικά Νέα
Γραμματοσειρά

Στο Έτος ( 2018) που διανύουμε κλείνει σχεδόν μια δεκαετία από την αρχή της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία και είναι πλέον ορατό σε όλη την Δυτική Ελλάδα ότι έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών .Για την περιοχή της Ηλείας οι ενδείξεις της καθημερινής μου επαφής με τους Πολίτες δείχνει ότι η αγορά που αφορά και τα καταστήματα ειδών διατροφής είναι του ποσοστού της τάξης άνω του 45% .

Όλα τα στοιχεία με οδηγούν στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ λόγω της μεγάλης μάστιγας που λέγεται φτώχεια& ανέχεια και χτυπάει ανελέητα τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων στην Ηλεία .

Οι Μειώσεις των Μισθών & συντάξεων , η Μείωση του Εισοδήματος των Αγροτών , η Αύξηση της Ανεργίας , κ.λ.π, είναι μερικά από τα γεγονότα που συντέλεσαν σε μεγάλο ποσοστό ώστε να έχουμε φτάσει σε αυτό το Οικονομικό αδιέξοδο , το οποίο ενώ αντί να μειώνεται σε σχέση με άλλους Νομούς ,αντίθετα στον Νομό μας γιγαντώνεται και στραγγαλίζει όλο και πιο πολύ τις τοπικές Οικονομίες σε καθημερινή βάση .

Πάντως να θυμίσω ότι σε παλαιότερη Έρευνα που είχα πραγματοποιήσει σε όλη την Ηλεία , μέσω του ΙΝΚΑ Ηλείας , είχα διαπιστώσει ότι είχε ξεκινήσει σιγά – σιγά , μια μικρή μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 20% σε όλη την Ηλεία από το έτος 2012 και μετά .

Δυστυχώς , πολύ φοβάμαι ότι για το έτος 2018 θα πλησιάσουμε το» τρομακτικό» ποσοστό της Τάξης άνω του 45% .

Φυσικά αυτό το ποσοστό ακόμα προς το παρόν, δεν είναι καταμετρημένο επίσημο στοιχείο, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός αρχικού υπολογισμού , που δυστυχώς τα στοιχεία των πρώτων μηνών μας οδηγούν σε αυτά τα συμπεράσματα .

Όπως επισημαίνω λοιπόν , όλο και πιο πολλοί Ηλείοι καταναλωτές, όχι μόνο ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα, αλλά πάνω από το 80% των Ηλείων καταναλωτών αγοράζει πλέον και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ ‘κυνηγά’ και τις προσφορές των εταιρειών.

Ελπίζω πως και τώρα στο «παρά πέντε» , θα «ιδρώσουν τα αυτιά» κάποιων υπεύθυνων φορέων του Νομού ώστε να ενεργοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους παραγωγικούς συντελεστές με σκοπό την προώθηση ενός συλλογικού σχεδίου που στόχο θα έχει την επίτευξη της εκτόνωσης του συγκεκριμένου φαινόμενου ώστε να υπάρξει άμεση ανασύνταξη του Κοινωνικού & οικονομικού Ιστού του Νομού Ηλείας .

Σε διαφορετική Περίπτωση , τα πράγματα θα δυσκολεύουν και θα συμπιέζουν όλο προς τα «κάτω» το εισόδημα των Ηλειακών Νοικοκυριών για πολλά έτη ακόμα .

 

Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ηλείας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς .