Οικονομία
Γραμματοσειρά

Εξωδικαστικός: Κλείδωσαν κριτήρια και 120 δόσεις - Προϋπόθεση η κερδοφορία

Κλείνει σήμερα, εκτός απροόπτου, η εκκρεμότητα στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, που αφορά στα κριτήρια ένταξης στην αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις με οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ


Στην συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 4:00 μμ ανάμεσα στους επικεφαλείς των θεσμών και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρόκειται να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες τις οποίες επεξεργάστηκαν χθες, Τέταρτη, τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες αναφορικά με τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομίας και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.Ήδη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας καθώς στην κατηγορία αυτή ανήκουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές,ΕΕ,ΟΕ και ΙΚΕ). Επίσης, τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη ένταξη στη ρύθμιση θα είναι τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία και της επιχείρησης. Για αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων θα υπάρχουν προτυποποιημένες λύσεις. Ωστόσο μελέτη βιωσιμότητας θα απαιτείται για επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους ,που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Συνολικά πάντως στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για να ενταχθεί μια επιχείρηση με οφειλές από 20.000 – 50.000 ευρώ στον εξωδικαστικό θα είναι να έχει θετικό ΕBITDA το τελευταίο έτος πριν από την κατάθεση της αίτηση υπαγωγής ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την κατάθεση αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μηνιαία δόση που θα καλούνται να πληρώνουν θα υπολογίζεται μετά από την αφαίρεση των εξόδων της επιχείρησης ενώ δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων αυτός δεν θα ξεπέρνα τις 120 για χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και τις 24 δόσεις για οφειλές προς εργαζόμενους.Σημαντικό στοιχείο είναι ότι όσοι εντάσσονται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία θα ωφελούνται μονό ως προς την διαγραφή προσαυξήσεων στις οφειλές τους και όχι σε σχέση με τη βασική οφειλή τους. Όμως στην περίπτωση που οι οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν κούρεμα των οφειλών τους θα μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην κανονική διαδικασία του εξωδικαστικού που απαιτεί την συμφωνία του 85% των πιστωτών για να προχωρήσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες ότι βρισκόμαστε κοντά στο να κλείσει το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας του εξωδικαστικού και δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία πριν την αναχώρηση των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα διευκρίνιζαν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία το επόμενο βήμα από την ελληνική πλευρά είναι να ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο εξωδικαστικό.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκτός από το θέμα του εξωδικαστικού στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών και του υπουργείου Οικονομίας θα συζητηθεί και το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την οποία η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να νομοθετήσει εντός του Νοεμβρίου ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.

 

dikaiologotika