Οικονομία
Γραμματοσειρά

«Ανοίγει» η ρύθμιση των 120 δόσεων και για μικρές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Οι αντιρρήσεις των τραπεζών

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ! H NOBACCO ,η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ Ηλεκτρονικού Τσιγάρου και υγρών αναπλήρωσης και στον Πύργο!
Το plan b για την επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, «ανασύρει» η κυβέρνηση, με δεδομένη την άρνηση των τραπεζών στο άνοιγμα του εξωδικαστικού και στις μικρές οφειλές. Το ενναλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη ένταξη στον εξωδικαστικό και στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οφειλών μόνο προς εφορεία και Ταμεία που δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τα αντίστοιχου βεληνεκούς χρέη προς τις τράπεζες.

Οι τελευταίες, βεβαίως, διατηρούν το δικαίωμα να ρυθμίσουν αυτοβούλως και χωρίς επιπρόσθετη εμπλοκή, τα χρέη που τους αναλογούν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπεράσει άμεσα τον «σκόπελο» που προέκυψε με το βέτο των τραπεζών και να προχωρήσει στο άνοιγμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και προς τα κάτω.

Μέχρι σήμερα, «δικαίωμα» ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είχαν οι επαγγελματίες με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Εκτός νυμφώνος έμεναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με χρέη κάτω των20.000 ευρώ, στους οποίους παρέχονταν-ως μέγιστος αριθμός για οφειλές στα Ταμεία- 36 δόσεις.

Οι Θεσμοί εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στην επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για χρέη κάτω των 20.000 ευρώ. Παράλληλα Αθήνα και δανειστές έχουν θέσει προς διαβούλευση, την πρόταση του ΥΠΟΙΚ που προβλέπει την αύξηση του ορίου οφειλών των 50.000 ευρώ, για την υπαγωγή των επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κάλυψη όλου του φάσματος των οφειλετών

Το ΥΠΟΙΚ φέρεται διατεθειμένο να ανοίξει τη «βεντάλια» ένταξης στις 120 δόσεις, για χρέη προς εφορία άνω των 50.000 ευρώ, κατηγορία για την οποία δεν υπήρχε σαφή πρόβλεψη.

Απώτερος κυβερνητικός στόχος, είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού και η αύξηση του ορίου οφειλών, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη όλου του φάσματος των οφειλετών.

 

sofokleousin