Οικονομία
Γραμματοσειρά

Ταλαιπωρίας συνέχεια στον ΕΦΚΑ, αφού τα λάθη συνεχίζονται με τα ειδοποιητήρια ασφάλισης.


Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, σε μια προσπάθεια να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις και να διορθωθούν τα λάθη που έχουν εντοπιστεί.


Στην ουσία υπάρχουν καταγγελίες από επιχειρηματίες που είναι μέλη του ΒΕΑ, ότι στα ειδοποιητήρια για το τρέχον έτος, που έχουν προκύψει σύμφωνα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν το 2016, υπάρχουν ποσά που αφορούν αναγνώριση χρόνου ασφάλισης ή προέρχονται από καθυστερούμενες εισφορές από δόσεις ρυθμίσεων.

 

Έτσι προκύπτει μία ακόμα επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν προς το υπουργείο Εργασίας. Η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των επιχειρηματιών είναι ο υπολογισμός των εισφορών να πραγματοποιηθεί εκ νέου και να προκύπτει από τη δήλωση των ασφαλισμένων κατά το δεύτερο μήνα του έτους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν πραγματοποιηθεί ο περίφημος συμψηφισμός των εισφορών σύμφωνα με τα εισοδήματα που θα έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις, τότε είναι πιθανό η απόκλιση να είναι ελάχιστη, έως και μηδενική.

Ο κ. Πετρόπουλος από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η αξιοποίηση των καταβληθεισών εισφορών του 2016 θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μετά θα γίνει εκκαθάριση σύμφωνα με τις καταβλητέες εισφορές του 2017.

Όμως τόνισε με νόημα ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, δηλαδή στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να καταβάλουν εισφορές «μερικώς».

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πληρώσουν όχι με απόλυτη ακρίβεια τα ποσά των εισφορών που τους αναλογούν, αλλά κατά προσέγγιση και έτσι όταν έρθει η ώρα του συμψηφισμού να μην υπάρχει σημαντική απόκλιση από την πραγματικότητα.