Οικονομία
Γραμματοσειρά

Στο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης με τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα να επιδρούν στο σύνολο του χρέους της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.. Σε πτωτική περιδίνηση βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η κατάσταση στην Ιταλία πυροδοτεί φήμες πως η χώρα θα υποβαθμιστεί σύντομα από τους οίκους αξιολόγησης. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού δεκαετούς χρεογράφου, διαμορφώνεται στις 420 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε σήμερα στο 2,84%, από 2,3% στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης. Λίγο μετά τις 12:00, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 2,2%, κινούμενος στα επίπεδα των 739 μονάδων.

Η Ιταλική κρίση ταρακούνησε χθες τις αγορές της Ευρώπης και ειδικά τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, γίνεται αισθητός σήμερα στις ελληνικές μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες τον Μάιο έχουν δεχθεί ισχυρό "σφυροκόπημα" άνω του 22% και έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του Απριλίου (+31%), δέχονται και σήμερα έντονες ρευστοποιήσεις με τους πωλητές να παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Εθνική στο -3,70% και ακολουθούν η Πειραιώς στο -2,83%, η Alpha Bank στο -1,67% και η Eurobank στο -2,80%.

Οι ανησυχίες φτάνουν, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιταλίας αφού το αποτέλεσμα των νέων πρόωρων εκλογών μόνο βέβαιο δεν είναι, γεγονός που συντηρεί τους φόβους για άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, το οποίο αποτελεί δείκτη αναφοράς για το κόστος δανεισμού εκτινάσσεται και σήμερα σε ποσοστό έως και 25%, άνω του 3%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε πολύ γρήγορα η Ιταλία θα βρεθεί στη θέση της Ελλάδας, σημειώνουν αναλυτές θέλοντας να δείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Την ίδια ώρα το ιταλικό spread σκαρφαλώνει στις 315 μονάδες, από τις 234 μονάδες τη Δευτέρα.

Το κόστος δανεισμού αυξάνεται σημαντικά τόσο για την Ισπανία όσο και για την Πορτογαλία με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να εκτινάσσεται στο 1,63% (+6,7%) και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 2,23% (+8,5%).

Πιέσεις δέχονται - αν και μικρότερης έντασης - τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 4,7%. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς αρνητικό έδαφος με το 10ετές στο 0,28% (-18%) και το 8ετές στο -0,02%.

Στα χρηματιστήρια, Μιλάνο και Μαδρίτη οδηγούν την πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, με τον MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες άνω του 3% και τον IBEX στη Μαδρίτη να υποχωρεί σε ποσοστό 2,5%. Πτώση άνω του 1,4% σημειώνεται σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, ενώ στο 2,3% φτάνουν οι απώλειες του πορτογαλικού PSI. Παράλληλα, σε αναστολή τέθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών Monte Paschi, Bper και Banca Generali.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό σχεδόν ενάμιση χρόνου, ενώ τώρα υποχωρεί 5%. Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί σχεδόν 2%.

Εξάλλου, η πιθανότητα χρεοκοπίας της ιταλικής οικονομίας ανήλθε στο 17,4%.

Επιπλέον, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 0,76% στα 1,1537 δολάρια, καταγράφοντας χαμηλό 10 μηνών.

Εχθές, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε στο 2,67%, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 2,63%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο επίπεδο του 2,7%, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9%, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα την τροπή που θα έχουν οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στην Ευρωζώνη.

Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετίζονται πλέον με το χάος το οποίο ενδεχομένως θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και τις διαστάσεις που θα λάβουν τα ποσοστά του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, ισχυροποιώντας τις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών.

 

dikaiologitika